اهمیت مصرف فولیک اسید، آهن و ویتامین B12 در بارداری
اولین نکته ای که تمامی متخصصین سلامت از اهمیت آن آگاه هستند مصرف مکمل فولیک اسید است. علت آنکه
سیستم عصبی جنین طی هفته های سوم و چهارم اول بارداری تشکیل می شود و مصرف فولیک اسید سلامت نخاع و مغز جنین را تضمین و از بروز نارسایی های عصبی (Neural Tube Defects) جلوگیری می کند.
علاوه بر این، مصرف مکمل فولیک اسید به
میزان ۰/۴ میلی گرم، نیاز بدن مادر به
افزایش حجم خون طی بارداری و
رشد بافت های جنینی را تأمین و از بروز عوارضی چون
لب شکری،
نارسایی های قلبی و
فشار خون بارداری پیشگیری می کند. بررسی ها نشان داده اند مصرف فولیک اسید از ۳ ماه پیش از بارداری باید آغاز شود.
از منابع غذایی حاوی فولیک اسید می توان به اسفناج، مارچوبه، قسمت های تیره رنگ کاهو، لوبیا قرمز و نخود، آووکادو، تخمه آفتاب گردان و نان ها و پاستاهایی که با آرد غنی شده با فولیک اسید تهیه شده اند، جوانه ها، بروکلی، چغندر، جعفری، بادام زمینی، تخم مرغ، ذرت، پرتقال، نخود فرنگی، توت سفید، توت فرنگی، گردو، بادام، فندق، کیوی و نارنگی اشاره کرد.
اما چنین به نظر می رسد که فولیک اسید مورد نیاز دوره ی بارداری از طریق تنها مواد غذایی تأمین نمی شود و مصرف مکمل برای تمامی خانم هایی که تصمیم به بارداری دارند ضروری است.
در عین حال توصیه می شود مکمل فولیک اسید همراه با ویتامین B12 (۰/۴ میلی گرم) و آهن (۱۶-۲۰ میلی گرم) مصرف شود. علت آنکه طی دوره ی بارداری بدن جهت افزایش گلبول های قرمز و رشد طبیعی مغز به آهن بیشتری نیاز دارد. میزان آهن مصرفی از طریق مولتی ویتامین ها و مکمل های آهن ۱۶-۲۰ میلی گرم در روز مشخص شده است که در کنار آهن موجود در مواد غذایی، بارداری مطمئنی را تضمین می کند.
آهن رژیم غذایی شامل دو نوع
هِم (Haem) و
غیر هِم (Non Haem) می باشد. آهن هِم در گوشت قرمز، ماهی و مرغ یافت می شود و جذب بالاتری نسبت به آهن غیر هِم دارد. علاوه بر این فاکتورهای غذایی که با جذب آهن تداخل دارند روی جذب این نوع آهن تأثیر کمتری می گذارند.
گوشت قرمز، مرغ و ماهی حاوی هر دو نوع آهن می باشند!
بیشتر آهنی که ما مصرف می کنیم از نوع
غیر هِم می باشد که در تخم مرغ و مواد غذایی گیاهی مانند حبوبات، سبزیجات، میوه ها، غلات و مغزها یافت می شود.
میزان جذب آهن به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که از آن جمله می توان به مواد غذایی دیگری که همراه با منابع آهن میل می شوند اشاره نمود. به طور مثال:
کلسیم بیش از ۳۰۰ میلی گرم (هر لیوان شیر حاوی ۲۰۰ میلی گرم کلسیم می باشد)، پلی فنول های چای و قهوه، فیتات حبوبات و سبزیجات با آهن تداخل جذب دارد و ویتامین C جذب آهن غیر هِم را تسهیل می کند.
منابع غنی ویتامین C: بروکلی، مرکبات، کیوی، انبه، سیب زمینی، توت فرنگی، گوجه فرنگی
دیدگاه بگذارید